Your browser is not supported anymore.

We suggest changing from Internet Explorer to another option. The Internet Explorer browser is no longer supported by Microsoft. Please install or upgrade one of the browsers below.

Lisälaitteiden käyttöönotto Tallqvistin työmaalla

Toukokuussa Tallqvistille toimitettiin Epiroc HB 3100 -iskuvasara huippuunsa viritettynä.
Käyttöönottokoulutus ja luovutushuolto ovat olleet luonnollinen osa järeämpien koneiden kauppaa jo pitkään, mutta lisälaitteiden käyttöönotto on jäänyt vähemmälle huomiolle. Lisälaitteilla on kuitenkin suuri merkitys peruskoneen käyttökustannuksiin ja kriittisissä tehtävissä koko työmaan toimintaan.

Järeät iskuvasarat vaativat kunnolla toimiakseen juuri niitä varten optimoidun peruskoneen hydrauliikan. Laitteet saadaan kyllä toimimaan väärilläkin säädöillä, mutta laitteen tehosta saatetaan menettää kymmeniä prosentteja, ja peruskoneen polttoaineen kulutuksesta suuri osa voi mennä harakoiden lämmittämiseen.

Hydrauliikka ja kaasupaineet

Tallqvistin vasara
Epiroc HB-sarjan iskuvasaroissa työpaine saavutetaan normaalia pienemmällä virtauksella ja automaattinen iskutehonsäätö vähentää peruskoneelta vaadittavaa tehoa. Kymmenen prosentin vähennys virtauksessa voi laskea iskutehoa kaksikymmentä prosenttia ja vastaavasti liian suuri virtaus nostaa hydrauliöljyn lämpöä ja polttoaineen kulutusta.

Luovutushuollon yhteydessä tarkistetaan myös vasaran toiminnot ja kaasupaineet. HB-vasaroiden tehosta noin 70 prosenttia syntyy männän yläpuolisen typpikaasun paineesta. Oikeassa lämpötilassa säädetty kaasupaine on keskeinen tekijä iskuteholle ja tarkistus on tärkeä osa luovutushuoltoa.
Korkeapaineakku antaa osan energiasta iskun alkuvaiheessa ja estää kavitaatiota öljykanavissa männän liikkuessa nopeasti alaspäin. Vastaavasti männän lähtiessä iskun rekyylistä ylös, varastoidaan osa kertyneestä painepiikistä paineakkuun. Korkeapaineakun oikea kaasupaine varmistaa vasaran oikean toiminnan ja vähentää rasitusta laitteille.

Voitelu ja käyttökoulutus

Voitelulaitteen käytön opastaminen ja säätöjen sovittaminen kuljettajan ajotapaan on tärkeä osa luovutushuoltoa. Riittävä voitelu pidentää teräholkkien käyttöikää ja vähentää terän vääntölujuutta heikentäviä muutoksia terän pintamateriaalissa. Oikein säädetty automaattivoitelulaite voi säästää vuositasolla tuhansia euroja.

Epirocin jälleenmyyjä ja sopimushuoltaja Turun Työkone huolehtii valtaosasta lisälaitteiden luovutushuoltoja. Toimitusjohtaja Kimmo Suominen ja yhtiön kuusi asentajaa tuntevat vasaroiden ohella peruskoneiden tekniikan. Huoltoautossa kulkevalla virtausmittarilla saadaan koneen säädöt tarkistettua ja säädettyä vasaralle sopivaksi. Mittauksella voidaan myös todeta vanhempien koneiden pumppujen tuotossa tapahtuneet muutokset ja ennakoida korjaukset ennen suurempia vaurioita.

Tallqvistin CAT 330 aloitti työt Teerijärvellä. Samassa koneessa oli aiemmin käytetty vastaavaa Atlas Copcon vasaraa ja koneen säätöjen osalta riitti tarkistus. Käyttökoulutus oli tärkeä osa luovutusta – vasaran toiminnan tunteminen auttaa mahdollisten vikojen ehkäisemisessä. Vähitellen laskevaa iskutehoa on vaikea huomata päivittäisessä työssä ja rikotuskustannukset tonnia kohti voivat kasvaa salakavalasti.

Finland Local Customer story Hydraulic attachment tools 2018