Your browser is not supported anymore.

We suggest changing from Internet Explorer to another option. The Internet Explorer browser is no longer supported by Microsoft. Please install or upgrade one of the browsers below.

Ylämaan graniittia maailmalle

Palin Granitin uudet louhintamenetelmät parantavat laatua ja lisäävät tehokkuutta.
Palin Granit on alkujaan loimaalainen perheyritys, jonka tarina alkaa vuodesta 1921, jolloin kiertävä kivenhakkaaja Antti Palin perustikiviveistämön Loimaalle. Yhtiön nykyinen kotipaikka on Lappeenranta ja toimitusjohtaja Heikki on kolmannen polven Palineita. Lähes sadassa vuodessa on tapahtunut paljon: koneet ovat syrjäyttäneet käsityön ja Palin Granitin liiketoiminta on muuttunut kiven jalostajasta raakakiven tuottajaksi. Suurin vientimaa on Kiina 60 %:n osuudellaan ja perässä tulevat Italia, Espanja ja Egypti. Myös Suomen osuus on kasvussa.
Palin Granit

Graniitin maailmanmarkkinat

Suomalaisen graniitin kysyntä on laskenut huippuvuosista, mutta neljännen sukupolven edustajan, Business Developer Kira Palinin usko kiveen raaka-aineena on vankka: ”Kivi on ekologinen materiaali, jonka elinkaari on ikuinen ja huollon tarve minimaalinen”, kertoo Kira. Ylämaalta louhittava Baltic Brown menee yleensä suuriin projekteihin, kuten pilvenpiirtäjiin, fasadeihin ja sisätiloihin. Ala on voimakkaan suhdanne- ja trendiriippuvainen, ja viime aikoina esimerkiksi keramiikka ja keinokivi ovat vallanneet sijaa aidolta kiveltä. Raaka-ainetuottajana Palin Granitilla ei aina ole tietoa, mihin lopputuotteet päätyvät ja tuttuun kiveen on törmätty välillä yllättäen esimerkiksi rakennuksen lattiassa Shanghaissa.

Graniitin myynnistä ja markkinoinnista vastaa norjalainen graniitin louhinnassa toimiva perheyhtiö Lundhs AS, jonka kanssa Palin Granit solmi yhteistyösopimuksen vuonna 2014. Yhteistyösopimuksen myötä Lundhsista tuli myös yksi Palin Granitin omistajista. Yhdessä yhtiöt ovat Pohjois-Euroopan suurin tarvekiven louhija.

Kivi on luonnonmateriaali ja sen luonteeseen kuuluu yllätyksellisyys. Ainoastaan ehjät lohkareet kelpaavat vientiin ja kiven rikkonaisuudesta johtuen hyötysuhde on alhainen: tavoitteena on, että 20 % kivestä voidaan hyödyntää. Sivukivelle koetetaan kehittää hyötykäyttöä esimerkiksi murskeena tai isompina palasina pengerryksiin tai muureihin.

"Timanttisahaus on edullisempaa, nopeampaa ja laadukkaampaa."

Pauli Salmela ,Tekninen johtaja, Palin Granit

Timanttisahaus syrjäyttää railoporauksen

Palin Granit_SpeedCut
Jalostuskelpoisen kiventuotannon hyötysuhdetta on onnistuttu kasvattamaan menetelmiä kehittämällä. Norjalainen yhteistyöyritys Lundhs tutustutti Palin Granitin vuonna 2014 timanttisahaukseen, ja aikaisemmin käytössä ollut railoporaus on nyt kokonaan korvattu sahaamisella, joka on tuonut mukanaan monia etuja. ”Paremman laadun lisäksi sahaus on edullisempaa ja nopeampaa, pölyä syntyy vähemmän ja räjähdysainekustannuksissa tulee säästöä”, listaa tekninen johtaja Pauli Salmela sahauksen etuja. Salmela ennakoi sahauksen määrän lisääntyvän koko ajan, ja mietinnässä on uusia työvaiheita, jotka voitaisiin korvata sahauksella.

Ensimmäiset omat sahat olivat italialaista Pellegrini-merkkiä, mutta vuonna 2016 merkki vaihdettiin Epirociksi (Atlas Copco). Merkin vaihtumisen ratkaisi Epirocin lähellä oleva huolto, vaikka timanttisahat verrattain huoltovapaita ovatkin. Tällä hetkellä käytössä on kaksi Epirocin SpeedCut-sahaa, joilla voidaan sahata sekä pysty- että vaakasuoraan.

Tämän vuoden kesäkuussa käyttöön otettiin Epirocin SpeedROC D30 -poravaunu. SpeedROC:illa porataan pysty- sekä vaakasuuntaisia pilottireikiä sahausta varten, ja sen tarkoituksena on lisätä sahauksen käyttöä myös uusissa työvaiheissa. Porattavat vaakareiät ovat 30 metrin pituisia, mikä vastaa neljän kamin mittaa, ja halkaisijaltaan 72 mm.

Työmenetelmät ovat viime vuosien aikana menneet uusiksi ja Pauli Salmelan mukaan kehitys ei suinkaan pysähdy tähän. ”Muutaman vuoden kuluttua menetelmät ovat varmasti taas toisenlaiset”, ennakoi Salmela.

SpeedCut Finland Local SpeedROC Customer story 2018