Your browser is not supported anymore.

We suggest changing from Internet Explorer to another option. The Internet Explorer browser is no longer supported by Microsoft. Please install or upgrade one of the browsers below.

Maxposta maailmalle

Maxpossa Epirocin osastolla nähdään toinen YIT Teollisuus Oy:n upouusista SmartROC T40 -poravaunuista. Haastattelimme asian tiimoilta YIT:n teknistä johtajaa Petri Ruostetojaa.

SmartROC T35/T40

Hankitte edellisen kerran reilu kolme vuotta sitten kaksi SmartROC T40 -poravaunua. Mitä niille kuuluu nyt?

Molemmat ovat töissä. Toinen kaatui talvella ja oli sen jälkeen pitkään remontissa, mutta muuten ne ovat olleet koko ajan töissä.

Mihin olette olleet erityisen tyytyväisiä?

Laitteiden tehokkuuteen ja alhaiseen polttoaineen kulutukseen.

Mikä johti kahden uuden SmartROC T40 -poravaunun tilaamiseen?

Hankintaa pohdittiin todella tarkkaan ja tehtiin vertailuja toimittajien kesken, tutkittiin historiatietoja ja laskettiin euromääräisiä kustannuksia porametriä kohden. Kokonaisedullisimmiksi osoittautuivat Epirocin SmartROC T40 -poravaunut. Ostopäätökseen vaikuttivat myönteisesti myös uudet COP SC25-HF-porakoneet, joiden huoltoväli on pidentynyt 600 tunnista 800 tuntiin.

Miten uusien poravaunujen huolto on järjestetty?

Uusissa poravaunuissa on huoltosopimukset. Urakoitsijan näkökulmasta varaosa- ja huoltopalveluun kitetytyy kaikki, ja nopeus on valttia.

Mikä porakalusto poravaunuissa tulee käyttöön?

Vaunuihin tulee käyttöön T51-jatkotankokalusto. Reikäkoko vaihtelee kohteen ja olosuhteiden mukaan 83:sta 102 mm:iin, mutta pääasiassa teemme 89 mm:n reikää.

Mikä on käyttäjien kokemus SmartROC T40 -poravaunuista?

Ensimmäisten vaunujen kanssa alku oli haastavaa, kun meidän piti opetella poraamaan ja liikkumaan vaunuilla uudella tavalla. Alkuharjoittelun jälkeen ongelmia ei ole ollut, hytti on todella hyvä ja käyttäjäystävällinen ja sieltä on hyvä näkyvyys.

Porarien saatavuus on ongelma alalla, ja iso kysymys on, miten saadaan nuoria miehiä alalle. Meillä on rekrytointi päällä koko ajan, ja hyvän työvoiman houkuttelemiseksi on tärkeää, että kalusto on kilpailukykyistä.

Mitä odotatte uusilta poravaunuilta?

Odotamme, että uudet vaunut ovat vielä entistäkin tehokkaampia. Haluamme parantaa iskutuntimäärää suhteessa moottoritunteihin ja laskea porauskustannuksia porametriä kohden. Odotamme, että huoltosopimusten myötä käytettävyysvarmuus on korkealla tasolla.

Mille työmaalle poravaunu lähtee Maxposta?

Vielä en osaa sanoa minne, mutta jollekin työmaalle ne ovat joka tapauksessa menossa Etelä- tai Itä-Suomen suunnalle. Meillä on myös Ruotsissa urakoita, muun muassa tuulimyllyjen pohjia, ja kiviainesliiketoimintaa myös Norjassa. Virossa paikallinen yhtiömme tekee rakennusten pohjia ja kalkkikiven louhintaa sementtitehtaalla.

Exhibition 2019 Local SmartROC T40 Customer story