Your browser is not supported anymore.

We suggest changing from Internet Explorer to another option. The Internet Explorer browser is no longer supported by Microsoft. Please install or upgrade one of the browsers below.

Helppo hengittää

Työnteko kaivoksessa edellyttää hyvää ilmanvaihtoa. Ilmanvaihto on myös kaivoksen suurin energiankuluttaja, ja sen takia ei ole yhdentekevää, millaisella laitteistolla ilmanvaihdosta huolehditaan.

default
Emme juurikaan ajattele raittiin ilman saantia ja hyvää ilmanvaihtoa arjessamme, vaan pidämme itsestäänselvänä, että toimistoissa, kaupoissa tai elokuvateattereissa on hyvä ilmanvaihto. Maan alla hyvä ilmanvaihto on kuitenkin kriittistä eikä ollenkaan itsestäänselvää. Louhinta ei ole mahdollista maan alla ilman ilmanvaihtojärjestelmää, ja siltä vaaditaan erityistä tehokkuutta räjäytyksen jälkeen sekä lastauksen yhteydessä.

DeepMine-projekti

Outokumpu Chromen Kemin kaivoksen DeepMine-projekti alkoi lokakuussa 2017, ja suunnitelmien mukaan se valmistuu keväällä 2022. Projektin myötä kaivos syvenee viidestäsadasta tuhanteen metriin. Tällä hetkellä tehdään infralouhintoja, ja ainoastaan tuuletusnousuja tullaan louhimaan yli kuusi kilometriä. DeepMine­projektin tavoitteena ei ole lisätä malmin louhintamääriä, vaan jatkaa kaivoksen elinkaarta 20 vuodella. Kaivoksen syvin kohta sijaitsee tällä hetkellä 1084 metrissä, josta löytyy pumppaamo. ”Kun mennään syvemmälle, kallion paine muuttuu, mikä aiheuttaa louhintoihin omat haasteensa. Syvemmällä muun muassa kallion tukemistarve kasvaa. Kallion laatu on vaihtelevaa, mutta ilmanvaihtonousut ja pysyvät tilat tehdään aina lujaan graniittiin”, kertoo suunnittelupäällikkö Toni Ankkuri DeepMine-projektin haasteista.

 

Ilmanvaihtoa ei syvemmällä tarvita sen enempää kuin lähempänä maanpintaakaan. Maanalaisten tilojen lisääntyessä ilmamäärä kuitenkin kasvaa, ja kun matka maan pinnalta kasvaa, tarvitaan enemmän energiaa ilman siirtelyyn. Ilman laatu Kemin kaivoksessa on kaiken kaikkiaan hyvä, ja se halutaan pitää ainakin samalla tasolla syvemmälläkin.

Ilmanvaihto Kemin kaivoksessa

Oblique front view of serpent ventilation with Epiroc logo

Kemin kaivoksen ilma lämmitetään nesteytetyllä maakaasulla maan päällä viisiasteiseksi ja puhalletaan Epirocin puhaltimilla maan alle. Kaivoksen tunneleissa ilmaa ohjataan tuuletusovilla ja tasopuhaltimilla tunneliverkostoon. Poistoilma kulkee tunneleita pitkin poistonousulle, josta se imetään poistoilmapuhaltimilla maan pinnalle.

 

Projektipäällikkö Kari Huttusen mukaan Kemin kaivoksessa on hyvä lämpötila luonnostaan. ”Talviaikaan ilman lämmitys on tärkeää sen takia, että nousuihin ei kertyisi jäätä. Kaivostuuletus on lisäksi tärkeää myös sen kannalta, että lämpökuorma saadaan poistettua kaivoksesta”, hän kertoo. Kaivoksen ilmanvaihtojärjestelmään ei ainakaan vielä ole katsottu tarpeelliseksi yhdistää älykkäitä ominaisuuksia, vaan tuuletusta säädetään tarpeen mukaan manuaalisesti. Ohjaustarve ei ole tiheä, ja ilmanvaihdon säätely viikottain riittää. Ilmanvaihto on kuitenkin kaivoksen suurin sähkönkuluttaja, ja energiansäästösyistä harkinnassa on Ventilation on Demand –ominaisuus (tarpeenmukainen ilmanvaihto).

"Yhden korkeapainetuulettimen puhallusteho vastaa kaksion koko ilman vaihtumista sekunnissa"

Kari Huttunen ,Projektipäällikkö, Outokumpu Chrome Kemin kaivos

Serpent-korkeapainetuulettimet

Epirocin Serpent-korkeapainetuulettimissa on 400 kW moottorit ja ne puhaltavat ilmaa 115 kuutiota / puhallin sekunnissa. Projektipäällikkö Kari Huttunen havainnollistaa puhaltimien tehoa ytimekkäällä vertauksella: yhden korkeapainetuulettimen puhallusteho vastaa kaksion koko ilman vaihtumista sekunnissa – ja tällaisia puhaltimia Kemin kaivoksen uusissa raitisilma- ja poistoilmakuiluissa on yhteensä neljä. Serpent-korkeapainetuulettimet ovat verrattain huoltovapaat, vaikka ne ovatkin päällä käytännössä koko ajan. Kari Huttunen vertaa tuulettimia aina valmiisiin kiukaisiin, ja niiden pitää toimia silloinkin kun niille tehdään huoltotöitä.

 

Korkeapainetuulettimet on varusteltu äänenvaimentimin. Puhaltimien melutaso on alhainen, ja puhaltimista lähtevä ääni on tasainen. Sallittu taso on määritelty rakennusluvassa, ja siihen otetaan kantaa myös ympäristöluvassa, ja se on todennettu laitteiston käyttöönotossa. Maan alle melua tuuletusjärjestelmästä tule.

Voiko ilma loppua?

Raitis ilma on kriittinen asia kaivoksessa, mutta ilman äkillinen loppuminen kaivoksesta ei ole uhka. Ilmanvaihtojärjestelmän puhaltimet on kahdennettu, mutta yhdelläkin puhaltimella tullaan tarvittaessa toimeen, jos toiseen puhaltimeen tulee huollon tarvetta. Nyt rakenteilla olevan raitisilmanousun ja poistoilmakuilun lisäksi on kaksi muutakin raitisilmanousua. ”Kaivoksessa on lähtökohtaisesti paljon ilmaa ja se riittää pitkäänkin, vaikka lisäilman tulo jostain syystä keskeytyisi. Toki lastaustoiminta keskeytettäisiin hätätilanteessa”, kuvailee Kari Huttunen.

Ilmanvaihtoprojekti on yhteistyötä

Ilmanvaihtoprojektissa on ollut mukana monta osapuolta: Outokumpu Chrome, Epiroc, AFRY, Polar-automaatio, ASES, Kantojärven metalli, HV-Maanrakennus,Tornion Voima ja Sarlin. Yhteistyö on Outokummun mukaan sujunut hyvin, kiitos viikoittaisten palaverien ja jatkuvan keskusteluyhteyden eri osapuolten välillä. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että projektin tavoite toteutuu ja talveksi saadaan puhallin käyntiin ja lämmitys päälle.

Finland 2020 Local Serpent fan systems Customer story