Your browser is not supported anymore.

We suggest changing from Internet Explorer to another option. The Internet Explorer browser is no longer supported by Microsoft. Please install or upgrade one of the browsers below.

Timanttista kairausta

Nivalan Timanttikairaus on ottanut Suomen kallioperästä näytteitä jo reilun neljäntoista vuoden ajan.

Nivalan Timanttikairauksen historia sai alkunsa vuonna 2006. Jari Kangas ja Kalevi Kesseli olivat työssä Outokummun Hituran kaivoksessa, kun kaivos päätti tehostaa kairaustoimintaansa ja järjesti tarjouskilpailun. Kilpailun voitti Kankaan ja Kesselin tarjous. Hienointa työssä on Jari Kankaan mukaan yrittäjyys. ”Pidän siitä, kun saa itse vaikuttaa omaan tekemiseen ja tulokseen sekä siihen, miten yritys kehittyy”, hän kertoo.

Mitä timanttikairaus on?

Timanttikairauksella etsitään uusia esiintymiä tai määritellään toimivien kaivosten malmirajoja. Maan pinnalla timanttikairaus on usein malmiesiintymien etsintää, jonka tuloksista tehdään päätös mahdollisista jatkotutkimuksista. Olemassa olevilla kaivoksilla puolestaan kartoitetaan malmirajoja. Kairausnäytteiden perusteella geologit suunnittelevat kaivostoiminnan etenemistä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

 

Timanttikairauksessa kiveä leikataan painamalla ja pyörittämällä timanttimatriisein varustettua terää kairaputkiston avulla kallioon. Kairauskalusto koostuu ulkoputkesta ja sisäputkesta. Kairaus etenee aina kolme metriä kerrallaan, jonka jälkeen kairasydän noudetaan reiästä wireline-tekniikalla ja asetetaan sen jälkeen laatikkoon huolellisesti oikeassa järjestyksessä.

Epirocin Diamec Smart 6 -kairakone

Nivalan Timanttikairaus tekee timanttikairausta kaivoksille ja malminetsintäyhtiöille sekä maan alla että maan päällä. Toiminta on keskittynyt enemmän maan alle, ja käytössä olevasta kuudesta Epirocin Diamec-kairalaitteesta neljä on tarkoitettu maanalaiseen käyttöön. Uusin kairayksikkö, Diamec Smart 6, on juuri saapunut vahvistamaan laitekantaa. Jari Kangas kehuu Diamec Smart 6 -kairakonetta hyväksi koneeksi, kunhan huollot toteutetaan ohjeiden mukaisesti. Pienet viat ja kunnossapidot tehdään kairan päällä, mutta isompia huoltoja varten koneet viedään halliin Nivalaan. Diamec Smart 6 -kairakoneessa on Kankaan mukaan tarkat mittarit, ja sitä on helppo säätää aina kulloistenkin kiviolosuhteiden mukaan.

" Diamec Smart 6 on hyvä kone, kunhan huollot toteutetaan ohjeiden mukaisesti."

Jari Kangas ,Toimitusjohtaja, Nivalan Timanttikairaus

Perheiden voimin

Nivalan Timanttikairaus on todellinen perheyritys. Kalevin toinen poika, Sami, toimii työnjohtajana ja toinen, Saku, kairaajana, Jarin vaimo Merja hoitaa yhtiön reskontraa sekä tytär Marika vastaan laskutuksesta ja henkilöstöasioista. Marika kertoo työn perheen kanssa sujuvan ilman isompia ongelmia.

 

”Olin lähdössä toiseen työpaikkaan, mutta muutin kalkkiviivoilla mieleni, kun olin seurannut perheyhtiötä pienestä asti. Suoraa palautetta tulee, mutta se ei ole ongelma.”

 

Yhtiön tulevaisuus näyttää Jarin mukaan kohtuullisen hyvältä, kunhan vain uudesta kaivoslaista saadaan järkevä. ”Kilpailua on, mutta meidän valttimme on hyvälaatuinen työ. Ruhjeisessa kalliossa on uhkana se, että näytettä ei saada, mutta meillä sydänhukkaprosentti on pieni”, hän kertoo.

 

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu työn jatkaminen samaan malliin koko ajan toimintaa kuitenkin kehittäen. Parhaat kehitysideat tulevat sorvin äärestä ja tässä yrityksessä kuunnellaankin tarkalla korvalla kairaajia.

2020 Diamec Smart 6