Timanttista kairausta
Nivalan Timanttikairaus on ottanut Suomen kallioperästä näytteitä jo reilun neljäntoista vuoden ajan.
Mitä timanttikairaus on?
Timanttikairauksella etsitään uusia esiintymiä tai määritellään toimivien kaivosten malmirajoja. Maan pinnalla timanttikairaus on usein malmiesiintymien etsintää, jonka tuloksista tehdään päätös mahdollisista jatkotutkimuksista. Olemassa olevilla kaivoksilla puolestaan kartoitetaan malmirajoja. Kairausnäytteiden perusteella geologit suunnittelevat kaivostoiminnan etenemistä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.
Timanttikairauksessa kiveä leikataan painamalla ja pyörittämällä timanttimatriisein varustettua terää kairaputkiston avulla kallioon. Kairauskalusto koostuu ulkoputkesta ja sisäputkesta. Kairaus etenee aina kolme metriä kerrallaan, jonka jälkeen kairasydän noudetaan reiästä wireline-tekniikalla ja asetetaan sen jälkeen laatikkoon huolellisesti oikeassa järjestyksessä.
Epirocin Diamec Smart 6 -kairakone
" Diamec Smart 6 on hyvä kone, kunhan huollot toteutetaan ohjeiden mukaisesti."
Perheiden voimin
Nivalan Timanttikairaus on todellinen perheyritys. Kalevin toinen poika, Sami, toimii työnjohtajana ja toinen, Saku, kairaajana, Jarin vaimo Merja hoitaa yhtiön reskontraa sekä tytär Marika vastaan laskutuksesta ja henkilöstöasioista. Marika kertoo työn perheen kanssa sujuvan ilman isompia ongelmia.
”Olin lähdössä toiseen työpaikkaan, mutta muutin kalkkiviivoilla mieleni, kun olin seurannut perheyhtiötä pienestä asti. Suoraa palautetta tulee, mutta se ei ole ongelma.”
Yhtiön tulevaisuus näyttää Jarin mukaan kohtuullisen hyvältä, kunhan vain uudesta kaivoslaista saadaan järkevä. ”Kilpailua on, mutta meidän valttimme on hyvälaatuinen työ. Ruhjeisessa kalliossa on uhkana se, että näytettä ei saada, mutta meillä sydänhukkaprosentti on pieni”, hän kertoo.
Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu työn jatkaminen samaan malliin koko ajan toimintaa kuitenkin kehittäen. Parhaat kehitysideat tulevat sorvin äärestä ja tässä yrityksessä kuunnellaankin tarkalla korvalla kairaajia.